Open Source ontwikkelingen

LinuxlogosmallOpen Source werd vroeger geassocieerd met goedbedoelde hobbyprojecten. Door de groei van het aantal professionals binnen de Open Source community zijn er inmiddels zeer professionele softwareoplossingen beschikbaar die wereldwijd door grote organisaties worden gebruikt. Een voorbeeld is de Amazon cloud (grootste ter wereld). Deze draait op een Open Source besturingssysteem.

Ons bedrijf adviseert en implementeert Open Source omgevingen. Wij leveren ook software op basis van Open Source componenten.

Wat is Open Source software?

Logo'sBij Open Source software wordt er door enthousiaste, meestal samenwerkende, professionals programmatuur geschreven die vervolgens openbaar wordt gemaakt. Anderen kunnen en mogen dit dan lezen, aanpassen en uitbreiden. De zo ontstane nieuwe code wordt vervolgens ook weer openbaar gemaakt. Na jarenlange ontwikkeling en gebruikerservaringen van miljoenen gebruikers ontstaan zo kwalitatief goede platforms van enterpriseniveau. Voorbeelden zijn het Linux besturingssysteem, de programmeertaal Python, de Officesuite LibreOffice en het WordPress Content Management Systeem.

Voordelen

Het voordeel van Open Source is de vrijheid van inzetbaarheid. Er zijn geen beperkende voorwaarden ten aanzien van de hardwareconfiguraties of gebruikersaantallen. Een gebruiker kan de software downloaden en direct benutten.
Open Source is niet altijd gratis. Voor support en ondersteuning bij nieuwe versies kunnen bijdragen worden gevraagd. Deze kosten zijn over het algemeen maar een fractie van de prijsstelling van leveranciers die eigen producten op de markt brengen.
Nog een voordeel is dat de Open Source Community zich zoveel mogelijk aan standaarden, zoals het Open Document Formaat, confirmeert. Daardoor is uitwisselbaarheid van gegevens gegarandeerd.

Deze voordelen zorgen ervoor dat tal van organisaties nu aan het migreren zijn naar een Open Source omgeving. De Franse Gendarmerie heeft de helft van de werkplekken al van Open Source software voorzien en gaat dit ook bij het resterende deel invoeren. De stad München heeft een dergelijke transitie al succesvol voltooid.

Wat is er zoal beschikbaar?

E-mail / agendering kan bijvoorbeeld met Zimbra of de Nederlandse variant Zarafa worden ingevuld.
Het Officepakket LibreOffice is een volledige equivalent van Microsoft Office.
MySQL is een Open Source SQL database.
Samba is een vervanger van het Windows bestandssysteem.
Diverse Linuxvarianten zijn beschikbaar als serverbesturingssysteem en kunnen ook worden gebruikt voor virtualisatie.
Wordpress is een Open Source content management systeem voor websites.
Asterisk is een Open Source telefooncentrale

Wilt u meer weten? Bel dan met onze een van onze medewerkers op 078-6165300